Galerija mesta Ptuj

:  Prešernova 29, 2250 Ptuj
: 031 361 865
: galerija@visitptuj.eu
http://www.galerijamp.si/
https://www.facebook.com/GALERIJAMESTAPTUJ/
https://www.instagram.com/galerija_mesta_ptuj/

: Dušan Fišer
: dusan.fiser@visitptuj.eu

Galerija mesta Ptuj je odprla svoja vrata 3. marca 2017 v prenovljenih prostorih v tretjem nadstropju stavbe na Prešernovi ulici 29.

Galerija v razstavnih prostorih nadaljuje žlahtno tradicijo stavbe. Zgodbe o stavbi, kakor jih pripovedujejo arhivski viri, segajo nazaj v 17. stoletje. Takrat je bila to svobodna hiša, namenjena uradom, proti koncu 19. stoletja, ko so v neposredni soseščini zgradili gimnazijo, pa so urade preuredili v dijaški dom. Leta 1939 je prostorih dijaškega doma svojo prvo samostojno razstavo pripravil gimnazijski profesor risanja France Mihelič (1907–1998). O razstavi so pisali vsi slovenski časniki in kulturniške revije. Mihelič je na ogled postavil tudi znamenitega Mrtvega kurenta, ki velja za ključno sliko v njegovem opusu in tudi za eno najpomembnejših umetnin slovenskega medvojnega slikarstva.

Razstavišče na Prešernovi 29 ponuja odlične pogoje za predstavljanje vseh zvrsti umetnosti, razstave spremljajo katalogi in zloženke, zraven pa redno potekajo otroške likovne delavnice in strokovna vodstva. Galerija mesta Ptuj si je v kratkem pridobila zaupanje najzahtevnejših razstavljavcev in obiskovalcev, ki se v vedno večjem številu udeležujejo prireditev. Ustvarja se tudi fundus stalne zbirke. V letu 2018 je upokojeni sodnik, sicer pa aforist in zbiralec umetnin Rudi Ringbauer galeriji iz svoje zasebne zbirke daroval 300 likovnih del, z darili pa so izkazali tudi umetniki. Galerija mesta Ptuj postaja prepoznaven dejavnik na področju sodobne umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru, v njen program pa je vključen tudi Mednarodni festival Art stays, ki vsako poletje na Ptuju združi širok nabor uveljavljenih ustvarjalcev z vsega sveta.

icon-walk.png
Galerija mesta Ptuj

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Galerija mesta Ptuj 46.419854, 15.867216 Galerija mesta Ptuj Prešernova 29, 2250 Ptuj T: 031 361 865 E: galerija@visitptuj.eu Podrobnosti ...