Klub CVB Ptuj – Društvo bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo

: Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana
Poslovna enota Ptuj
: Pot v Toplice 9, 2251 Ptuj

: Milan Čuček
: +386 40 736 744
: milan.cucek@gmail.com

V slovenskem prostoru od leta 1990 deluje Društvo bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (CVB), ki se je leta 2000 registriralo v samostojno, prostovoljno in humanitarno Združenje CVB s sedežem v prostorih Univerzitetnega rehabilitacijskega Inštituta RS v Ljubljani.

Regijsko se člani organizirajo v Klube in združujejo bolnike po možganski kapi in njihove svojce. Trenutno je ustanovljenih 22 klubov, na ptujskem območju so klub ustanovili februarja 2003, srečujejo se v Termah Ptuj. V naši državi zboli za možgansko kapjo vsako leto okoli 4000 novih bolnikov. Trajne posledice so hude in v primeru preživetja vedno puščajo težko invalidnost. Poleg gibalne prizadetosti so bolniki pogosto tudi psihološko in socialno izolirani, zato jih redko videvamo v javnosti. Možnosti kompleksne rehabilitacije v specializiranih institucijah so omejene.

Ker je po statistični evidenci na našem območju veliko takšnih bolnikov, ki vsak zase doživljajo svojo stisko, se je pojavila potreba po poglobljeni strokovni pomoči in druženju. Klubi so samopomočne organizacije, ki se v glavnem financirajo iz razpisov in donacij. V letnih programih imajo učne delavnice, strokovna predavanja, specializirane zdravstvene storitve s terapijami ter druge aktivnosti za ohranjanje telesnih in psihičnih funkcij. Glavni programi so:

• obnovitvena trajna rehabilitacija po možganski kapi
• spodbujanje dejavnosti in sodelovanje v kroničnem obdobju po možganski kapi
• osveščanje bolnikov in javnosti o težavah in založništvo
• prepoznavanje bremena možganske kapi pri bolnikih in njihovih svojcih ter premagovanje težav
• izleti in pohodi

Sodelujejo s strokovnimi organizacijami na vseh nivojih, posebno z enotami Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča, bolnišnicami, nevrološkima klinikama, zdravilišči, zdravstvenimi domovi, domovi upokojencev in drugimi institucijami.

icon-walk.png
Klub CVB Ptuj - Društvo bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Klub CVB Ptuj - Društvo bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo 46.421545, 15.855258 Klub CVB Ptuj - Društvo bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Terme Ptuj, Pot v Toplice 9, 2251 Ptuj T: +386 40 736 744 E: milan.cucek@gmail.com Podrobnosti ...